Конкурс за пето Национално Euroguidance такмичење добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања

Euroguidance центар Европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању по пети пут организује Национално такмичење добрих пракси у области КВиС као део заједничких активности Euroguidance мреже које имају за циљ размену добрих пракси из ове области на европском нивоу и организује се у склопу заједничких активности Euroguidance центра Србије са Euroguidance центрима у Чешкој Републици, Словачкој, Летонији и Мађарској.

Циљ Националног такмичења је промовисање установа, организација и појединаца који су у претходном периоду развили нове услуге, алате или материјале, тј. успешно реализовали активности каријерног вођења и саветовања и на тај начин допринели развоју система КВиС у целини. За представнике организација чији примери праксе буду награђени на такмичењу предвиђене су награде у виду учешћа на студијским посетама и конференцијама.

КО МОЖЕ ДА УЧЕСТВУЈЕ?

За учешће на такмичењу се могу пријавити сва правна и физичка лица (или групе лица/тимови) са територије Републике Србије која пружају услуге каријерног вођења и саветовања (у систему образовања, запошљавања или рада са младима), укључујући основне и средње школе (или тимове за каријерно вођење у оквиру школа), центре за развој каријере, заводе за запошљавање, невладине организације, канцеларије за младе, послодавце, студентске, ученичке или стручне организације, организаторе услуга образовања одраслих и друге.

ШТА МОЖЕ БИТИ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У ОБЛАСТИ КАРИЈЕРНОГ ВОЂЕЊА И САВЕТОВАЊА?

На такмичење је могуће пријавити све активности, услуге, алате или публикације из области каријерног вођења и саветовања које је правно лице која се пријављује (или појединац или тим у оквиру одређеног правног лица) реализовао или развио у претходном периоду. То укључује алате и публикације за каријерно информисање, услуге каријерног саветовања, програме образовања за каријеру и сличне активности које су имале за циљ унапређење вештина управљања каријером код корисника. Могуће је пријавити примере из сектора образовања, запошљавања, рада са младима, али и других области (нпр. каријерно вођење запослених у оквиру компанија).

Фокус такмичења је на активностима којe су директно намењенe корисницима (за разлику од нпр. обука за каријерне практичаре) у циљу унапређења вештина управљања каријером, а не само стручних знања и вештина за одређено занимање.

КРИТЕРИЈУМИ ИЗБОРА ПРИМЕРА ДОБРЕ ПРАКСЕ

Стручни жири врши избор пријављених примера пракси оцењивањем следећих аспеката:

  • Усаглашеност са темом и облашћу такмичења – пријава представља пример активности каријерног вођења и саветовања;
  • Циљеви и исходи пријављеног примера (активности, алата…);
  • Остварени резултати и корисност за кориснике;
  • Заснованост на потребама корисника;
  • Методологија;
  • Осигурање квалитета и евалуација;
  • Могућност репликације примера праксе у другим срединама.

С обзиром да се такмичење реализује у сарадњи са Euroguidance центрима из Чешке, Словачке, Летоније и Мађарске и да се награђени примери праксе представљају у заједничкој публикацији, додатно ће се вредновати истицање европске димензије – могућност реплицирања примера у другим државама Европе, инспирисаност европским праксама, коришћење европских алата и сл.

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ?

Пријаве примера добрих пракси се подносе електронским путем попуњавањем формулара доступног овде до недеље, 6. септембра 2020. године у 23:59.

Правила конкурса за Национално Euroguidance такмичење добрих пракси у области КВиС

Start typing and press Enter to search