Euroguidance центар почевши од 2016. године, на годишњем нивоу организује Национално такмичење добрих пракси у области КВиС као део заједничких активности Euroguidance мреже које имају за циљ размену добрих пракси из ове области на европском нивоу и организује се у склопу заједничких активности са Euroguidance центрима у Чешкој Републици, Словачкој и Мађарској који такође организују национална такмичења у својим државама.

Циљ националног такмичења је промовисање установа, организација и појединаца који су у претходном периоду развили нове услуге, алате или материјале, тј. успешно реализовали активности каријерног вођења и саветовања и на тај начин допринели развоју система КВиС у целини.

Ко може да учествује?

За учешће на такмичењу се могу пријавити сва правна и физичка лица (или групе лица/тимови) са територије Републике Србије која пружају услуге каријерног вођења и саветовања (у систему образовања, запошљавања или рада са младима), укључујући основне и средње школе (или тимове за каријерно вођење у оквиру школа), центре за развој каријере, заводе за запошљавање, невладине организације, канцеларије за младе, послодавце, студентске, ученичке или стручне организације, организаторе услуга образовања одраслих и друге.

Шта може бити пример добре праксе у области каријерног вођења и саветовања?

На такмичење је могуће пријавити све активности, услуге, алате или публикације из области каријерног вођења и саветовања које је правно лице која се пријављује (или појединац или тим у оквиру одређеног правног лица) реализовао или развио у претходном периоду. То укључује алате и публикације за каријерно информисање, услуге каријерног саветовања, програме образовања за каријеру и сличне активности које су имале за циљ унапређење вештина управљања каријером код корисника. Могуће је пријавити примере из сектора образовања, запошљавања, рада са младима, али и других области (нпр. каријерно вођење запослених у оквиру компанија).

Фокус такмичења је на активностима којe су директно намењенe корисницима (за разлику од нпр. обука за практичаре) у циљу унапређења вештина управљања каријером, а не само стручних знања и вештина за одређено занимање.

Критеријуми избора примера добре праксе

Стручни жири врши избор пријављених примера пракси оцењивањем следећих аспеката:

  • Усаглашеност са темом и облашћу такмичења – пријава представља пример активности каријерног вођења и саветовања;
  • Циљеви пријављеног примера (активности, алата…);
  • Остварени резултати и корисност за кориснике;
  • Заснованост на потребама корисника;
  • Методологија;
  • Осигурање квалитета и евалуација;
  • Могућност репликације примера праксе у другим срединама.

Како се пријавити?

Пријаве се подносе електронским путем попуњавањем формулара доступног у оквиру конкурса. Информације о наредним конкурсима пратите на сајту Euroguidance центра или се пријавите на листу за пријем информација.

Информације о резултатима претходних конкурса можете пронаћи на следећим линковима:

Start typing and press Enter to search