Национални центар европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању – Euroguidance, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта организовао је седму националну конференцију ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи“. Скуп се одржао 3. октобра 2019. године у хотелу Метропол у Београду а њему је присуствовало око 200 каријерних практичара – наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветника Националне службе за запошљавање, представника канцеларија за младе, удружења и асоцијација, представника академске заједнице и центара за развој каријере, као и доносиоца одлуке из Србије.

Ово је био још један повод за размену информација и оснаживање сарадње свих актера у систему каријерног вођења и саветовања (КВиС) у Републици Србији и региону. Током конференције, учесници су имали прилике да чују o каријерном вођењу и саветовању ученика основних и средњих школа, као и како да у ове активности се уврсте креативни алати. Представљене су и праксе у релевантним националним организацијама које се баве каријерним вођењем и саветовањем, као и трендови и новине у области каријерног вођења и саветовања у Европи. Поред тога, у оквиру богатог програма, било је прилике да се кроз предавања и панел дискусије сазна више о значају рефлексивне праксе за унапређење услуга и активности каријерног вођења и саветовања, као и бројним начинима унапређења развоја вештина запошљивости код младих на преласку из света образовања и свет рада. Ове године конференција је и била акредитована као стручни скуп код Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Сада већ традиционално, четврто Национално Euroguidance такмичење примера добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања завршило се свечаном доделом награда, признања и похвалница за пријављене примере добре праксе у склопу конференције. Учесницима је омогућено да се током постер сесије упознају са награђеним примерима праксе, размене идеје и искуства са представницима награђених установа.

Снимак целокупне конференције доступан је на јутјуб каналу Фондације Темпус, фотографије са догађаја погледајте на Фејсбук профилу Фондације Темпус, а у наставку вести можете пронаћи линкове ка презентацијама говорника:

  1. Значај рефлексивне праксе у каријерном вођењу и саветовању – Др Шивон Нири, Универзитет у Дербију, Велика Британија
  1. Креативни алати у каријерном вођењу и образовању – Хелена Кошталова, Европска контакт група, Чешка
  1. Новине у области каријерног вођења и саветовања у Европи – Марко Банковић, Фондација Темпус

Start typing and press Enter to search