Национални центар Euroguidance мреже, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта, а уз подршку амбасаде Републике Бугарске, организовао је шесту Националну Euroguidance конференцију ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи”, која се одржала у уторак, 9. октобра 2018. године у хотелу Метропол у Београду.

Конференцији је присуствовало преко 200 каријерних практичара – наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветника Националне службе за запошљавање, представника канцеларија за младе, удружења и асоцијација, представника академске заједнице и центара за развој каријере, као и доносиоца одлуке из Србије.

Попут претходних, и ова конференција је имала за циљ размену информација и унапређење сарадње свих актера у систему каријерног вођења и саветовања (КВиС) у Републици Србији, али и региону. Током конференције, учесници су имали прилике да чују o каријерном вођењу и саветовању ученика основних и средњих школа као и о развоју и примени Европске класификације вештина, компетенција, квалификација и занимања (ESCO) у националној класификацији занимања у Републици Хрватској. Такође, представљен је и Национални програм пракси у Црној Гори, као и најновије иницијативе за подстицање развоја вештина управљања каријером код различитих циљних група и развој компетенција каријерних практичара у Републици Србији.

Традиционално, по трећи пут, у склопу конференције, одржана је и свечана додела награда, признања и похвалница за пријављене примере праксе на Националном Euroguidance такмичењу примера добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања. Уз то, истакнути су и примери добре праксе који су се јавили на овогодишњи Конкурс за базу активности КВиС. У склопу постер сесије, учесници су имали прилике да се детаљније упознају са награђеним примерима праксе и да размене искуство са представницима награђених установа.

Снимак целокупне конференције доступан је на јутјуб каналу Фондације Темпус, фотографије са догађаја погледајте на Фејсбук профилу Фондације Темпус, а у наставку вести можете пронаћи линкове ка презентацијама говорника:

Start typing and press Enter to search