Национални центар Euroguidance мреже, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта, организовао је четврту националну Euroguidance конференцију „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији“, која се одржала у  уторак, 6. децембра 2016. године у хотелу Метропол у Београду.

Уз то, ова конференција била је један од званичних догађаја и део иницијативе у оквиру прве Европске недеље вештина стечених у стручном образовању (European Vocational Skills Week), током чијег трајања се и одржала.

Конференција је за циљ имала размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања о резултатима рада у претходном периоду, као и размену планова за даљи развој и сарадњу. Уз то, конференција је представљала изузетну прилику за умрежавање практичара и унапређење сарадње актера у систему КВиС, као и њихово упознавање са добрим националним и европским праксама у овој области.

Конференцији је присуствовало око 150 каријерних практичара, наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветника Националне службе за запошљавање, представника канцеларија за младе, удружења и асоцијација, као и представника академске заједнице и центара за развој каријере.

У наставку вести можете пронаћи линкове ка презентацијама говорника:

Снимак целокупне конференције доступан је на јутјуб каналу Фондације Темпус, а фотографије са догађаја погледајте на Фејсбук профилу Фондације.

Програм конференције

Конференцију су отворили Снежана Клашња, помоћница министра у Министарству омладине и спорта, Јелица Ристић Ћировић, самостална саветница у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији.

Специјално место у програму овогодишње конференције заузимала је додела награда, признања и захвалница учесницима националног такмичења добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања. У оквиру свечане доделе, госпођа Снежана Клашња, госпођа Јелица Ристић Ћировић и госпођа Марија Филиповић Ожеговић, уручиле су, уз честитке, сертификате и поклоне свим учесницима, а награђенима и плакете као знак посебног признања њиховом доприносу квалитету активности каријерног вођења и саветовања.

Програм конференције био је подељен у две целине:

  • представљање награђених примера добре праксе као и новина у области каријерног вођења и саветовања, како на националном, тако и на европском нивоу и
  • значај вештина управљања каријером и представљање програма и пројеката подршке развоју ових вештина.

Татијана Глишић Милутиновић из Завода за унапређивање образовања и васпитања отворила је прву тему говоривши о развоју стандарда квалитета услуга каријерног вођења и саветовања у Републици Србији.

Каријерно вођење у високом образовању представила је Дејана Лазић испред Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду.

ИКТ алате у служби каријерног информисања на примеру портала БОШ каријера представила је Бојана Јевтовић испред Београдске отворене школе.

Марија Ковачевић – педагог представила је каријерно вођење у стручној школи на примеру Медицинске школе из Ужица, а о каријерном вођењу ученика са сметњама у развоју говорила је Светлана Башевић из Школе за основно и средње образовање са домом ученика „Милан Петровић“ из Новог Сада.

Марко Банковић из Фондације Темпус – Euroguidance центра представио је нове иницијативе за унапређење каријерног вођења на европском нивоу.

Други блок посвећен вештинама управљања каријером отворила је Дубравка Михајловић са Филозофског факултета представљањем концепта каријерног вођења.

Ивана Вулић из Фондације Темпус – Euroguidance центра представила је програме подршке наставницима и стручним сарадницима који се баве активностима каријерног вођења и саветовања у основним и средњим школама.

У пленарном представљању представници различитих институција и организација представили су програме и пројекте подршке развоју вештина управљања каријером:

  • Јелена Кљајић испред Националне службе за запошљавање представила је пројекат оснивања центара за информисање и професионално саветовање
  • Марија Радовановић из Немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ представила је пројекат „Промоција запошљавања младих“
  • Јелена Манић Радоичић из Београдске отворене школе представила је активности њихове организације на пољу подршке развоју вештина управљања каријером
  • Оливера Пантовић испред ДИМАК центра Немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ представила је програм „Миграције за Развој“
  • Александар Борисављевић испред Британског савета представио је регионални скуп „Skills Show“

Пленарно представљање подстакло је дискусију међу учесницима и панелистима на тему укључивања родитеља у активности каријерног вођења, међусекторске сарадње у области каријерног вођења и саветовања, као и програма подршке који су потребни наставницима и стручним сарадницима како би ефикасно реализовали активности каријерног вођења и саветовања.

Start typing and press Enter to search