Индивидуалне консултације за матуранте који имају недоумице у вези са избором средње школе или факултета

 In EG vesti

Након краће паузе, Euroguidance центар европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању поново организује индивидуалне консултације за ученике који имају дилеме у вези са избором средње школе/факултета. 

Проналажење одговора на питање: „Шта да радим после матуре?“ често прате и осећања несигурности, страха и збуњености. Неки имају доживљај као да су се заглавили и да немају никакву идеју куда и како даље, што често описују на следећи начин:

  • Имам довољно информација о факултетима и знам шта желим, направио сам неки ужи избор, али не знам како да донесем коначну одлуку, нпр.: Хоћу да се бавим ИТ технологијама и добар сам математичар. Спремам математику за пријемни, али не знам на ком факултету и у ком граду да се пријавим за пријемни.
  • Ништа ми није посебно интересантно и тешко ми је да замислим себе како се бавим било којим занимањем. Не знам ни како да почнем да бирам, не знам шта ми је важно.
  • Знам у чему сам добра и шта ми се допада, знам и како бих волела да изгледа моје радно место али ми је тешко да изаберем између ових опција, нпр.: Волим историју и социологију које учим и за пријемни али не знам да ли хоћу да упишем права, социологију или политичке науке. И студирање и занимања у свим областима ми делују занимљиво.  
  • Имам неколико различитих опција али свакој налазим велики број мана и никако да донесем коначну одлуку.
  • Ништа ми није посебно интересантно и тешко ми је да замислим себе како се бавим било којим занимањем. Не знам ни како да почнем да бирам које средње школе да упишем на листу жеља.
  • Донео/ла сам коначну одлуку, али сам недавно чуо/ла неке нове информације које су ме поколебале. Не знам да ли да променим одлуку.

Претходно описане ситуације су само неки од примера када можемо да препознамо да нам је потребна додатна подршка – да нас неко саслуша, да нас охрабри, да нам помогне да пронађемо информације, да размотримо питања из другачије перспективе.

За матуранте који препознају да им је потребна подршка приликом доношења одлуке могу да се пријаве за разговор кроз два корака:

Након договореног термина, разговори се одвијају онлајн путем у трајању од 45 минута до сат времена. У зависности од тока првог разговора, уколико је потребно, договара се време и тема наредног разговора.

Заинтересовани ученици могу да се пријаве у било ком тренутку попуњавањем регистрационог формулара, а услуга је бесплатна.

Индивидуалне консултације-разговори са психологом/педагогом одржавају се уторком од 10 до 12 и четвртком од 14 до 16 часова, а обавезно је претходно заказивање путем регистрационог формулара који је доступан на овом линку. Више информација о индивидуалним консултацијама доступно је овде

За сва додатна питања можете да се обратите Euroguidance центру путем имејл адресе euroguidance@tempus.ac.rs или телефоном 011/33 42 430 (опција 8).

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search