Фондација Темпус – Национални центар Euroguidance мреже, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта, организовала је Euroguidance конференцију „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији“, која се одржала у  четвртак, 25. фебруара 2016. године у хотелу Метропол у Београду.

Конференција се одржала трећи пут са циљем да представља прилику за размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања са резултатима рада у претходном периоду, плановима за даљи развој и сарадњу. Уз то, конференција је представљала изузетну прилику за умрежавање практичара и унапређење сарадње актера у систему КВиС, као и њихово упознавање са добрим европским праксама у овој области.

Конференцији је присуствовало око 150 каријерних практичара, наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветници НСЗ, представници канцеларија за младе, удружења и асоцијација, представници академске заједнице и центара за развој каријере.

Конференцију су отворили Снежана Марковић, помоћница министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Снежана Клашња, помоћница министра у Министарству омладине и спорта и Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији.

Специјално место у програму овогодишње конференције заузимала су обраћања европских експерата из области каријерног вођења и саветовања, Џона Мекартија и Хелмута Целота, који су говорили о значају каријерног вођења и саветовања у образовању.

Програм конференције био је подељен у три целине: развој система КВиС, употреба ИКТ у каријерном вођењу и каријерно вођење у средњем образовању. У наставку можете погледати презентације са конференције.

Други блок посвећен информационо-комуникационим технологијама у каријерном вођењу отворен је излагањем Марије Јовановић и Милене Вујовић из Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду на тему онлајн алата за каријерно вођење студената.

Каријерно вођење и саветовање у средњем образовању било је централна тема трећег тематског блока конференције који је отворио Хелмут Целот из Европске фондације за обуке ETF презентацијом о учењу на радном месту и каријерном вођењу.

  • Софија Петровић из Фондације Темпус – Euroguidance центра представила је интернет курс за наставнике средњих школа, користан ресурс који је развио Euroguidance центар, уз подршку Миљане Китановић, Маје Светозаревић, Биљане Ђорђевић, Јадранке Лилић и Мирка Марковића, аутора активности представљених у курсу.
  • Бојана Јевтовић из Београдске отворене школе говорила је о другим примерима добре праксе у каријерном вођењу у средњем образовању, пре свега о сајму школских тимова за каријерно вођење.

Уз сва ова обраћања, конференција је подстакла дискусију међу учесницима на поменуте теме.

Start typing and press Enter to search