Курс „Каријерно вођење и саветовање” је пре свега намењен наставницима који немају много искуства у спровођењу активности каријерног вођења и саветовања (КВиС) у свом раду. Курс могу да користе и наставници који су упознати са основним појмовима и спроводе активности КВиС-а, пре свега као ресурс који обједињава примере добре праксе и упућује на додатне материјале и ресурсе за даље усавршавање.

Након похађања курса моћи ћете:

 • да спроведете активности КВиС-а на основу приложених упустава;
 • да осмислите сопствене активности КВиС-а, користећи као водиљу представљене активности КВиС-а и савете ваших колега који су учествовали у стварању овог курса;
 • сазнате које ресурсе можете користити као материјал у спровођењу активности КВиС-а са ученицима.

Онлајн курс „Каријерно вођење и саветовање” намењен је наставницима средњих школа који желе да стекну основна знања о каријерном вођењу и саветовању и упознају се са активностима које могу да реализују са ученицима и са додатним ресурсима и материјалима које могу да користе у свом раду. 

Настао је на основу приручника који је објављен 2014. године, а који садржи више од 30 активности, са комплетним упутствима за спровођење у настави, као и на основу семинара које смо организовали 2014. и 2015. године широм Србије.

Пошто се курс реализује путем интернета, можете му приступити у било ком тренутку, из било ког краја Србије и сами одредити темпо којим ћете прелазити садржаје које смо вам припремили.

Садржај курса

У првој целини, коју чине прва два поглавља, представљени су основни појмови у вези са каријерним вођењем и саветовањем, дефинисани су термини и расправља се о основним концептима, попут целоживног приступа развоју каријере, значају вештина управљања каријером и сличним. Такође, у том делу је дефинисано место каријерног вођења у систему средњег образовања у нашој земљи, а представљен је и законски и стратешки оквир.

Другу, најважнију целину курса чине активности каријерног вођења и саветовања. Након уводног поглавља ове целине, у коме се говори о значају тих активности и различитим улогама које наставници и стручни сарадници могу имати у процесу каријерног вођења и саветовања, у седам наредних поглавља тематски су груписане активности које су претходно представљене у приручнику за наставнике средњих школа. 

Активности представљају њихови аутори, ваше колеге наставници и сарадници који спроводе активности у својим школама и, осим самих припрема у видео-снимцима који следе, аутори дају додатне савете или додатне информације које вам могу помоћи да спроведете те активности или да осмислите сопствене активности по узору на оне које су представљене. Осим тога, имајући у виду да су активности тематски обједињене у поглавља – од самоспознаје, преко каријерног информисања, упознавања занимања, планирања и доношења одлука, представљања послодавцима, до организације школског тима и индивидуалног рада – у сваком поглављу су дате уводне лекције, које пружају основни оквир о датој теми или основу за боље разумевање представљених активности.

При представљању активности, уз видео-снимке који уводе одређену активност, дата је и потпуна припрема конкретне активности из приручника у pdf формату, у менију са стране, и велики број додатних ресурса и материјала које можете користити. 

У завршној целини курса представљени су ресурси које можете користити за даље професионално усавршавање и у раду са ученицима, као и начини на које се могу остварити партнерства са кључним актерима у локалној заједници како би се унапредио квалитет спроведених активности каријерног вођења.

Како учествовати на курсу?

 1. Пријава на курс на сајту https://www.udemy.com/karijerno-vodjenje/
 2. Oтворите налог на Udemy платформи, једној од најпознатијих светских платформи за онлајн курсеве, за шта вам је потребан један минут – унесите своје име, е-пошту и лозинку и спремни сте за рад.
 3. Када кликнете на назив курса, отвориће вам се страница са основним информацијама о овом курсу. Треба само још да кликнете на дугме за упис на курс и можете почети са првом лекцијом.
 4. Садржај курса је организован у поглавља, а свако од тих поглавља се састоји од већег броја лекција, које су комбинација кратких видео-снимака и додатних ресурса који се налазе са стране. 
 5. Кликом на мени са десне стране, можете добити више информација о тој лекцији, преузети додатне материјале и линкове или направити белешку за себе. 
 6. Све лекције су доступне у сваком тренутку тако да сами можете да одредите време када желите да похађате овај курс, редослед лекција и темпо којим ћете прелазити лекције. 

Уколико будете имали проблема са коришћењем курса, контактирајте са нама, било путем платформе или е-поште Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

е-Билтен

 • КонференцијаAктивности

  Четврта Euroguidance конференција ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији” одржаће се 6. децембра 2016. године. Као и претходне, представљаће прилику за размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања, приказаће постигнуте резултате рада у претходном периоду, али и представити планове за даљи развој и сарадњу.
  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6