Национални центар Европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању, Euroguidance, је у 2016. години први пут организовао национално такмичење добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања. Награђени примери ће бити представљени на четвртој Euroguidance конференцији ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији”, 6. децембра 2016. године.

Резултати конкурса за Национално Euroguidance такмичење добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања

Обавештавамо Вас да је донета одлука о резултатима конкурса за Национално Euroguidance такмичење добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања.

На такмичење је пријављено укупно 12 примера праксе и све пријаве су испуњавале формалне услове предвиђене конкурсом. Комисија је консензусом утврдила следеће:

 • Прва награда се додељује пријави активности „Реализација курса вештине управљања каријером на факултетима Универзитета у Београду“ коју је поднео Универзитет у Београду;
 • Друга награда се додељује пријави активности „Програм професионалне оријентације ученика са сметњама у развоју у пракси ШОСО Милан Петровић у Новом Саду“ коју је поднела Школа за основно и средње образовање "Милан Петровић" са домом ученика из Новог Сада;
 • Трећа награда се додељује пријави активности „Каријерно вођење и саветовање - Медицинска школа Ужице“ коју је поднела Медицинска школа из Ужица;

Комисија је истакла да ове пријаве представљају дефинисане примере добре праксе у области каријерног вођења и саветовања, које су прилагођене и лако доступне циљним групама, изводе се континуирано и могу да послуже као инспирација и мотивација другима приликом организовања активности и услуга КВиС. За сваки од награђених примера, по један представник ће учествовати на међународним студијским посетама или конференцијма у организацији Euroguidance мреже у наредном периоду. 

 • Пријава под називом „БОШ Каријера“ коју је поднела Београдска отворена школа је оцењена као квалитативно другачија од осталих пријава у смислу да је сложенији алат и представља вид обухватније подршке корисницима и додељује јој се специјална награда. Чланови комисије су истакли да је квалитет ове пријаве потребно посебно истаћи и стога је прихваћен предлог да јој се додели специјална награда.

Једногласно је одлучено да се поред 4 награде доделе и посебна признања за 4 примера добре праксе, као признања за квалитет примера добре праксе у одређеним областима, и то:

 • Признање за пример добре праксе коришћења специјализованог приступа и обезбеђивања приступачности активности каријерног вођења циљној групи се додељује активности „Желим да радим“ коју је пријавило Удружење ромских студената из Ниша;
 • Признање за пример добре праксе коришћења нових технологија у области каријерног вођења и саветовања се додељује веб алату „Теслин корак даље“ који је пријавила Електротехничка школа „Никола Тесла“ из Панчева;
 • Признање за пример добре праксе иновативног приступа у спровођењу активности каријерног вођења се додељује активности „Ревија занимања и сајам образовања“ који је пријавила ОШ „Петар Кочић“ из Инђије;
 • Признање за пример добре праксе планирања активности и рада тима за каријерно вођење и саветовање се додељује активности „На путу избора занимања“ коју је пријавила Средња школа ''Драгачево'' из Гуче;

Једногласно је одлучено да се свим осталим пријављеним примерима доделе захвалнице за учешће на такмичењу јер по квалитету представљених активности испуњавају критеријуме за учествовање у овом такмичењу примера добре праксе.

Захваљујемо се свим пријављенима на учешћу на такмичењу. Додела награда ће се одржати на националној ЕГ конференцији 6. децембра.


 

 

Текст конкурса Националног такмичења добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања

Циљ националног такмичења је промовисање установа, организација и појединаца који су у претходном периоду развили нове услуге, алате или материјале, тј. успешно реализовали активности каријерног вођења и на тај начин допринели развоју система каријерног вођења и саветовања у целини. Ово такмичење представља део заједничких активности Euroguidance мреже које имају за циљ размену добрих пракси из ове области на европском нивоу, и организује се у склопу заједничких активности са Euroguidance центрима у Чешкој Републици и Словачкој, који такође организују национална такмичења у својим државама.

Ко може да учествује?

За учешће на такмичењу се могу пријавити сва правна и физичка лица (или групе лица/тимови) са територије Републике Србије која пружају услуге каријерног вођења и саветовања (у систему образовања, запошљавања или рада са младима), укључујући основне и средње школе (или тимове за каријерно вођење у оквиру школа), центре за развој каријере, заводе за запошљавање, невладине организације, канцеларије за младе, послодавце, студентске, ученичке или стручне организације, организаторе услуга образовања одраслих и друге.

Шта може бити пример добре праксе у области каријерног вођења и саветовања?

На такмичење је могуће пријавити све активности, услуге, алате или публикације из области каријерног вођења и саветовања које је правно лице која се пријављује (или појединац или тим у оквиру одређеног правног лица) реализовао или развио у претходне три године. То укључује алате и публикације за каријерно информисање, услуге каријерног саветовања, програме образовања за каријеру и сличне активности које су имале за циљ унапређење вештина управљања каријером код корисника. Могуће је пријавити примере из сектора образовања, запошљавања, рада са младима, али и других области (нпр. каријерно вођење запослених у оквиру компанија).

Активности које су имале искључиво промотивно-информативни карактер, тј. активности и публикације које су за циљ имале само промоцију одређеног правног лица (школе, факултета, компаније и сл.) неће бити разматране, осим уколико су чиниле део шире целине каријерног информисања која је као циљ имала унапређења вештина прикупљања и анализе информација о свету рада и образовања и као таква имала за исход унапређење вештина корисника.

Фокус такмичења је на активностима којe су директно намењенe корисницима (за разлику од нпр. обука за практичаре) у циљу унапређења вештина управљања каријером, а не само стручних знања и вештина за одређено занимање.

Како се пријавити?

Пријаве се подносе електронским путем попуњавањем формулара који се налази на адреси http://erasmusplus.rs/takmicenjekvis/  и достављањем одговарајуће пропратне документације на увид, на начин који је описан у оквиру самог формулара.

Документ за припрему пријаве можете у Ворд формату, и обавештење и сагласност за обраду података о личнности можете преузети са исте странице на адреси http://erasmusplus.rs/takmicenjekvis/ 

Рок за пријаву је уторак, 8. новембар 2016. године до поднева.

Сви пријављени ће по подношењу пријаве аутоматски добити потврду и копију пријаве која је поднета. Уколико не добијете наведену потврду, молимо вас да се обратите путем е-поште Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. у року од два радна дана од покушаја подношења пријаве.

Како је организован избор?

Након техничке провере пријава (непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране), стручни жири ће извршити избор оцењивањем следећих аспеката:

Усаглашеност са темом и облашћу такмичења – пријава представља пример активности каријерног вођења и саветовања;

 • Циљеви пријављеног примера (активности, алата…);
 • Остварени резултати и корисност за кориснике;
 • Заснованост на потребама корисника;
 • Методологија;
 • Осигурање квалитета и евалуација;
 • Могућност репликације примера праксе у другим срединама.

Комисија ће донети одлуку о избору прве, друге и треће награде најкасније до 30. новембра 2016. године. Комисија може донети одлуку о додели додатних похвалница за примере који се издвајају својим квалитетом у одређеној области. Одлука ће бити јавно саопштена на догађају који ће бити организован до краја 2016. године.

Награђени примери ће бити представљени у посебној публикацији која ће бити издата на српском и енглеском језику и биће представљени на четвртој Euroguidance конференцији ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији”, 6. децембра 2016. године. Као награде за представнике изабраних примера добре праксе ће бити организоване студијске посете у иностранству, биће обезбеђено бесплатно учешће на прекограничним семинарима Euroguidance мреже и/или ће бити обезбеђени специјализован програм обуке из области додатног унапређења рада у области КВиС (за правно лице) у складу са потребама које идентификује. Програм студијских посета, семинара и/или обука ће зависити од профила и потреба награђеног физичког/правног лица и биће представљен на јавном догађају на ком ће бити саопштена одлука комисије.

 

е-Билтен

 • КонференцијаAктивности

  Четврта Euroguidance конференција ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији” одржаће се 6. децембра 2016. године. Као и претходне, представљаће прилику за размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања, приказаће постигнуте резултате рада у претходном периоду, али и представити планове за даљи развој и сарадњу.
  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6