Национални центар Euroguidance мреже, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта, организовао је четврту националну Euroguidance конференцију „Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији“, која се одржала у  уторак, 6. децембра 2016. године у хотелу Метропол у Београду.

Уз то, ова конференција била је један од званичних догађаја и део иницијативе у оквиру прве Европске недеље вештина стечених у стучном образовању (European Vocational Skills Week), током чијег трајања се и одржала. 

Конференција је за циљ имала размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања о резултатима рада у претходном периоду, као и размену планова за даљи развој и сарадњу. Уз то, конференција је представљала изузетну прилику за умрежавање практичара и унапређење сарадње актера у систему КВиС, као и њихово упознавање са добрим националним и европским праксама у овој области. Важан део овогодишње конференције чинило је и проглашење победника првог Националног Euroguidance такмичења добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања и додела награда.

Конференцији је присуствовало око 150 каријерних практичара, наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа, саветника Националне службе за запошљавање, представника канцеларија за младе, удружења и асоцијација, као и представника академске заједнице и центара за развој каријере.

Више информација о конференцији можете пронаћи у наставку, а презентације су доступне на следећим линковима:

Снимак целокупне конференције доступан је на јутјуб каналу Фондације Темпус, а фотографије са догађаја погледајте на Фејсбук профилу Фондације.

 

Програм конференције 

Конференцију су отворили Снежана Клашња, помоћница министра у Министарству омладине и спорта, Јелица Ристић Ћировић, самостална саветница у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији.

Специјално место у програму овогодишње конференције заузимала је додела награда, признања и захвалница учесницима националног такмичења добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања. У оквиру свечане доделе, госпођа Снежана Клашња, госпођа Јелица Ристић Ћировић и госпођа Марија Филиповић Ожеговић, уручиле су, уз честитке, сертификате и поклоне свим учесницима, а награђенима и плакете као знак посебног признања њиховом доприносу квалитету активности каријерног вођења и саветовања.

Програм конференције био је подељен у две целине:

 • представљање награђених примера добре праксе као и новина у области каријерног вођења и саветовања, како на националном, тако и на европском нивоу 
 • значај вештина управљања каријером и представљање програма и пројеката подршке развоју ових вештина.

Татијана Глишић Милутиновић из Завода за унапређивање образовања и васпитања отворила је прву тему говоривши о развоју стандарда квалитета услуга каријерног вођења и саветовања у Републици Србији.

Каријерно вођење у високом образовању представила је Дејана Лазић испред Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду.

ИКТ алате у служби каријерног информисања на примеру портала БОШ каријера представила је Бојана Јевтовић испред Београдске отворене школе.

Марија Ковачевић - педагог представила је каријерно вођење у стручној школи на примеру Медицинске школе из Ужица, а о каријерном вођењу ученика са сметњама у развоју говорила је Светлана Башевић из Школе за основно и средње образовање са домом ученика „Милан Петровић“ из Новог Сада.

Марко Банковић из Фондације Темпус - Euroguidance центра представио је нове иницијативе за унапређење каријерног вођења на европском нивоу.

Други блок посвећен вештинама управљања каријером отворила је Дубравка Михајловић са Филозофског факултета представљањем концепта каријерног вођења и ових вештина

Ивана Вулић из Фондације Темпус - Euroguidance центра представила је програме подршке наставницима и стручним сарадницима који се баве активностима каријерног вођења и саветовања у основним и средњим школама.

У пленарном представљању представници различитих институција и организација представили су програме и пројекте подршке развоју вештина управљања каријером:

 • Јелена Кљајић испред Националне службе за запошљавање представила је пројекат оснивања центара за информисање и професионално саветовање
 • Марија Радовановић из Немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ представила је пројекат „Промоција запошљавања младих“
 • Јелена Манић Радоичић из Београдске отворене школе представила је активности њихове организације на пољу подршке развоју вештина управљања каријером
 • Оливера Пантовић испред ДИМАК центра Немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ представила је програм „Миграције за Развој“
 • Александар Борисављевић испред Британског савета представио је регионални скуп „Skills Show“

Пленарно представљање подстакло је дискусију међу учесницима и панелистима на тему укључивања родитеља у активности каријерног вођења, међусекторске сарадње у области каријерног вођења и саветовања, као и програма подршке који су потребни наставницима и стручним сарадницима како би ефикасно реализовали активности каријерног вођења и саветовања.

 

 

е-Билтен

 • КонференцијаAктивности

  Четврта Euroguidance конференција ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији” одржаће се 6. децембра 2016. године. Као и претходне, представљаће прилику за размену информација између свих актера у систему каријерног вођења и саветовања, приказаће постигнуте резултате рада у претходном периоду, али и представити планове за даљи развој и сарадњу.
  Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6